Без вихідних, з 08:00 до 20:00

Клініка Доброго Стоматолога, канал YouTube

Догляд за брекетами

Догляд за брекетами

Брекети – незнімні ортодонтичні конструкції, які сьогодні широко використовуються у стоматологічній практиці для вирівнювання зубів та виправлення прикусу.

Наразі, брекети є одними з найбільш ефективних способів ортодонтичного лікування. Носіння брекетів зазвичай тривале, це може бути період від 1 до декількох років, залежно від клінічної ситуації, віку пацієнта та обраного виду матеріалу, способу фіксації та особливості конструкції системи. Дуже велику роль відіграє дотримання пацієнтом рекомендацій стоматолога після встановлення брекетів у клініці.

У клініці Доброго Стоматолога з пацієнтом завжди підтримують зв’язок і готові відповісти на будь-яке питання та вирішити будь-які труднощі, які можуть виникнути в процесі ортодонтичного лікування.

Після встановлення брекетів пацієнт мусить незначною мірою скорегувати своє харчування, навчитися доглядати за своїми зубами, бути уважним до свого здоров’я та, головне, бути терпеливим. Як результат, вже за деякий час ви побачите у дзеркалі нового себе — з новою привабливою посмішкою та впевненістю у собі.

ЯК ДОГЛЯДАТИ ЗА БРЕКЕТАМИ

Чому так важливо правильно доглядати за брекетами після встановлення? Ми спробуємо пояснити. Так як брекети – незнімна конструкція, вони надійно фіксується до поверхні зубів за допомогою спеціалізованого стоматологічного цементу. Вони об’ємні, негладкі, тому на частинках конструкції може накопичуватися наліт, частинки їжі та напоїв. Важливо навчитися правильно доглядати за своїми зубами з даними ортодонтичними конструкціями для того, щоб зберегти природні зуби здоровими і неушкодженими після лікування.

Є декілька універсальних правил які повинен дотримуватися кожен пацієнт після встановлення брекетів:

  1. Ретельне очищення зубів зранку та ввечері. Використовують зубну пасту і щітку, зубну нитку для ефективного очищення міжзубних проміжків та ополіскувач.
  2. Після кожного прийому їжі бажано також очищувати зуби, де б ви не знаходились. Якщо це неможливо, потрібно хоча б ополіскувати ротову порожнину спеціальним розчином або проточною водою.
  3. Варто обмежувати своє харчування твердими та волокнистими продуктами які можуть порушити фіксацію конструкції.
  4. Дуже важливо! Регулярно відвідувати свого ортодонта для контролю лікування, його корекції.

Також, ваш стоматолог дасть вам спеціальний віск який ви можете використати тоді, коли частини конструкції будуть заважати чи травмувати ротову порожнину. Так буває у перші дні після встановлення брекетів, чи після травмування ротової порожнини з інших причин.

Догляд за брекетами

ЩО МОЖНА І ЩО НЕ МОЖНА ЇСТИ ПІСЛЯ ВСТАНОВЛЕННЯ БРЕКЕТІВ?

Питання їжі дуже важливе після встановлення брекетів. Конструкція хоч і надійно фіксована до зубів, але при недотримання рекомендацій щодо харчування може бути пошкоджена. Є перелік продуктів які не бажано вживати пацієнту з брекетами на зубах. Це, в першу чергу:

  • Горішки.
  • Насіння.
  • Чіпси та сухарики.
  • Дуже волокнисте м’ясо.
  • Цілі яблука, морква, інші тверді продукти. Варто їх розрізати на менші частинки для того щоб зменшити ризик травмування.
  • Категорично виключити жувальну гумку, іриски, мармелад.

Є ще певні обмеження які стосується не всіх конструкцій, а лише деяких видів. Наприклад, якщо ви обрали керамічні або сапфірові брекети, варто уникати вживання чорного чаю, кави та червоного вина, фарбованих напоїв, через те, що вони можуть спровокувати зафарбування конструкцій.

У перші дні після встановлення брекетів, пацієнти відчувають певний біль через різку зміну положення зубів. У цей час ми рекомендуємо вживати більш рідкі продукти: каші, соки, фреші, йогурти, подрібнені страви, для того, аби не було больових відчуттів при прийомі їжі. У цей час також можна використовувати легкі знеболювальне засоби.

ЯКІ ЗАСОБИ ГІГІЄНИ ПОВИННІ З’ЯВИТИСЯ В АРСЕНАЛІ ПІСЛЯ ВСТАНОВЛЕННЯ БРЕКЕТІВ?

В арсеналі кожного пацієнта з брекетами мають з’явитися декілька нових засобів для ефективної гігієни ротової порожнини. Бажано придбати спеціалізовані щітки для зубів з брекетами. Вони мають таку форму, яка ідеально підходить для конструкцій і здатна якісніше очистити поверхню зуба з брекет-системою.

Крім звичайної зубної щітки необхідно використовувати спеціальну – йоржик. Вона легко може очистити поверхню між брекетами, дугою і зубом. Не варто забувати про зубні нитки (флоси) і ополіскувачі.

Догляд за брекетами

ЯК ПРАВИЛЬНО ЧИСТИТИ ЗУБИ З БРЕКЕТАМИ?

У перший час може здатися, що неможливо якісно очищати зуби при наявності брекет-системи, але з часом ви зрозумієте, що це не так. Просто процес тепер буде займати трохи більше часу – до 10 хвилин. Якісний догляд за порожниною рота в цей період дуже важливий, оскільки з’являється більше місць, де можуть скупчуватися залишки їжі, що в подальшому призведе до розвитку карієсу. Таким чином, після закінчення лікування зуби будуть рівними, але не здоровими.

Приділяйте більше часу гігієни ротової порожнини та ретельно очищайте усі важкодоступні місця за допомогою щітки та пасти. Користуйтеся зубною ниткою та ірригатором для догляду за міжзубними проміжками, а дугу та дрібні деталі очищайте спеціальним йоржиком.

Турбуйтеся про те аби ваші зуби були здоровими та красивими. Догляд за брекетами дуже важливий! не нехтуйте цими правилами та будьте задоволеними результатом!

Створюємо усмішку мрії

Коли людина усміхається? Коли здорова та щаслива. Тому ми, Клініка Доброго Стоматолога, готові працювати задля Вашої усмішки завждиl

  1. Онлайн-запис
  2. Наші лікарі
Сяюча усмішка тільки з нами