Без вихідних, з 08:00 до 20:00

Клініка Доброго Стоматолога, канал YouTube

Догляд за зубними протезами

Догляд за зубними протезами

Коли пацієнт встановлює зубний протез, його бажанням є, щоб він прослужив йому якомога довше, не втрачав свого вигляду та не приносив дискомфорту.

Саме тому, стоматологи завжди акцентують увагу на правильності догляду за зубними протезами. Дотримання усіх рекомендацій лікаря допоможуть Вам зберегти свою посмішку красивою, а ротову порожнину здоровою надовго.

Правильний догляд за зубними протезами = довгий їх термін служби.

ЯК ДОГЛЯДАТИ ЗА ЗУБНИМИ ПРОТЕЗАМИ?

Правила догляду дещо відрізняються залежно від того чи це знімна технологія протезування чи незнімна.

Гігієнічний догляд за незнімними конструкціями аналогічний такому за природними зубами:

  • полоскати порожнину рота після кожного прийому їжі;
  • використовувати зубні нитки;
  • чистити зуби як мінімум два рази на день після їжі (зранку і перед сном);
  • в місцях зіткнення ясна з протезом можна використовувати спеціальні невеликі щітки – зубні йоржики;
  • не гризти на коронки тверді продукти, так як це може призвести до порушення цілісності коронки.

ДОГЛЯД ЗА РОТОВОЮ ПОРОЖНИНОЮ ЗІ ЗНІМНИМИ ПРОТЕЗАМИ ВИМАГАЄ:

  • Очищення зубного протезу мінімум два рази на день, але в ідеалі – після кожного прийому їжі.
  • Чищення ротової порожнини без протезу, не забувати про міжзубні проміжки, ясна та язик.
  • Ополіскування рота після кожного прийому їжі.

Не забувайте звертатись до стоматолога мінімум 1 раз на 6 місяців. Лише досвідчений фахівець може помітити дефекти, недоліки протезів, а також захворювання зубів та ясен на початкових стадіях, які не видно неозброєним оком.

ЯК ПРАВИЛЬНО ЧИСТИТИ ЗУБНИЙ ПРОТЕЗ

Знімні конструкції вимагають додаткового догляду поза межами ротової порожнини. Деякі поради лікаря-стоматолога як правильно очищувати протез:

  1. Зняти зубний протез та промити його під проточною водою.
  2. Очистити протез. Для цього використовують звичайну або спеціальну зубну щітку і піну для чищення зубних протезів. Щітка повинна бути тільки для протезів, так як залишки зубної пасти можуть містити абразивні речовини і пошкодити поверхню протеза.
  3. Чистити необхідно всі поверхні, а особливо ту частину, яка прилягає до ясен.
  4. Для уникнення запалення чистити потрібно не тільки зубний протез, а також свої зуби і ясна.

Виконання всіх вказівок по догляду за ротовою порожниною і протезами допоможе зберегти ваші ясна здоровими, а термін служби протеза буде максимально тривалим.

Догляд за зубними протезами

Особливістю догляду за знімними протезами є те, що на ніч їх необхідно знімати і поміщати в стакан з водою. Можна додавати дезінфікуючі засоби, які запобігають розмноженню мікробів на протезі і його висиханню.

І ЩЕ ОДНЕ ДУЖЕ ВАЖЛИВЕ ЗАУВАЖЕННЯ:

Штучні зуби вимагають дуже обережного поводження. При падінні вони можуть тріснути або зламатися. Існують деякі правила безпеки при виконанні чистки знімних протезів. Тримати зубний протез слід над раковиною, наповненою водою або над рушником, щоб знизити ризик поломки під час удару.

ЩО МОЖНА ТА ЩО НЕ МОЖНА ЇСТИ?

Переважно, немає обмежень щодо вживання їжі. Зубні протези стійкі до впливу навколишнього середовища, вони не зафарбовуються від їжі, напоїв чи шкідливих звичок (але рекомендуємо позбутися від них якомога раніше, адже це шкодить здоров’ю ваших зубів і ротової порожнини в цілому).

Загальні правила стосуються надто твердої чи тягучої їжі. Варто обмежити вживання твердих овочів чи фруктів, горіхів. Не намагайтеся розкушувати щось зубами.

Не вживайте карамель чи жувальну гумку, щоб не пошкодити конструкцію протезу.

Процес встановлення незнімних конструкцій не передбачає тривалого періоду звикання, в той час знімні протези вимагають такого часу.

У цей період краще їсти м’яку чи рідку їжу, обмежити жування та механічного навантаження на зуби. Це полегшить Ваше самопочуття та усуне дискомфорт у перший час носіння знімного протезу.

ЯКІ ЗАСОБИ ГІГІЄНИ ПОВИННІ БУТИ В АРСЕНАЛІ

  • Зубна щітка, бажано з м’якими щетинками. Якщо у вас встановлені знімні протези – спеціальна щітка для них.
  • Зубна паста.
  • Зубні йоржики.
  • Розчин для полоскання рота.
  • Дезінфекційні розчини для знімних протезів.
  • Зубна нитка, іригатор, для ефективного очищення міжзубних проміжків.
Догляд за зубними протезами

ЯК ПРАВИЛЬНО ЧИСТИТИ ЗУБИ З ПРОТЕЗАМИ

Будь-яке очищення має бути ретельним, аби запобігти розвитку патологічних процесів у ротовій порожнині, які можуть вимагати дороговартісного лікування.

Між протезом і яснами є проміжок, де знаходяться ідеальні умови для розвитку мікробів. Це сприяє появі неприємного запаху з рота і виникненню запалення ясен.

Незалежно від того, знімний протез чи незнімний, важливо приділяти увагу усім ділянкам ротової порожнини. Ретельно очищати зуби щіткою та пастою, міжзубні проміжки ниткою та іригатором, ополіскувати порожнину рота спеціальними розчинами.

Дбайте про себе та свої зубки! Звертайтесь у Клініку Доброго Стоматолога у києві за детальнішою консультацією і отримаєте відповіді на усі свої запитання!

Створюємо усмішку мрії

Коли людина усміхається? Коли здорова та щаслива. Тому ми, Клініка Доброго Стоматолога, готові працювати задля Вашої усмішки завждиl

  1. Онлайн-запис
  2. Наші лікарі
Сяюча усмішка тільки з нами